Rondleiding dierenasiel

Welkom bij deze virtuele rondleiding door Dierenasiel De Bevelanden. U vindt ons aan de Westhavendijk 140 te Goes. Sportpunt Zeeland en de Praxis liggen "aan de andere kant van het water", om u een beetje idee te geven waar u ons zoeken moet.

Komt u Goes binnen langs de televisietoren, moet u doorrijden tot de stoplichten voor de Ringbrug, daar gaat u linksaf, richting Wilhelminadorp. U rijdt nog een stukje verder en dan ziet u een groot bord "ASIEL" staan aan de linkerkant. U kunt zowel onder- als bovenaan de dijk parkeren.

Als u via Kloetinge komt, volgt u het Oranjepad, ook weer tot aan de stoplichten net over de Ringbrug. Daar gaat u rechtsaf tot u het bord ASIEL aan de rechterkant ziet staan.

Balie

Zodra u het asiel binnenloopt, komt u bij de balie. Hier vinden altijd de eerste gesprekken plaats tussen u en ons. Als u een nieuwe huisgenoot komt uitkiezen, is het ook het verstandigst om hier te praten, eenmaal bij de katten binnen bent u al snel afgeleid en buiten bij de honden kan je elkaar meestal nauwelijks verstaan! De balie wordt "bemand" door Iris en Wilma, de beheerders. Wij proberen u zo goed mogelijk te informeren over de aanwezige dieren en ook verwijzen wij u soms door naar collega-asielen of andere instanties.


Uitspraak van het jaar

Deze "kreet" hangt boven de balie, niet voor niks, want heel veel klanten doen deze uitspraak...


Winkeltje

Bij de balie ziet u ook ons hele kleine winkeltje. Van klanten krijgen we heel veel spulletjes, die we goed kunnen gebruiken. Om... te gebruiken of te koop te zetten in ons winkeltje. De opbrengst van de verkoop komt uiteraard ten goede van het asiel.


Kattenkamer 3

Tegenover de balie bevinden zich Kattenkamer 3 en 4. In elk van de 2 ruimtes kunnen zo'n 15 volwassen katten gehuisvest worden. Het "spul" kan hier vrij rondlopen en jawel hoor, dat gaat meestal goed. Als er nieuwe katten bijkomen, doen we dat meestal met 2 of meer tegelijk. De reeds aanwezige katten kunnen zo hun aandacht voor de nieuwkomers verdelen en bepalen opnieuw de rangorde. Heel soms komt het wel eens voor dat een kat de rest terroriseert, deze kat wordt dan in een hok in de kattenkamer gezet ten behoeve van de broodnodige rust van de rest! U ziet een beperkt deel van kattenkamer 3, binnen.

 

De katten hebben een vrije uitloop naar een grote buitenkooi. Deze kooi is nieuw vanaf zomer 2014.


Kattenkamer 4

Hier kijkt u binnen bij kattenkamer 4 en ziet u ook de buitenkooi.

De katten kunnen dus zelf bepalen of ze binnen of buiten willen zijn, zowel in zomer als winter!


Woonkamer

Tijdens de verbouwing in 2013/2014 is ook de "woonkamer" van het asiel grondig aangepakt. De ruimte is opgesplitst. er is een gedeelte waar grote nieuwe kooien staan. In de zomer worden deze kooien grotendeels bewoond door moederpoezen met hun kittens, in de winter als er nauwelijks kittens zijn zitten in deze kooien vooral katten die wat extra aandacht verdienen. Omdat ze oud zijn, omdat ze niet goed met andere katten zijn, of omdat ze bv. moeten revalideren van een ingrijpende operatie. De foto toont een klein gedeelte van de kamer.

In het andere gedeelte van de kamer zijn 2 kattenkamers gemaakt, ieder ook weer met een vrije uitloop naar een buitenkooi.


Keukens

Tijdens de grote verbouwing zijn ook beide keukens opgeknapt.


Foto 1 is de "gewone" keuken...


... en foto 2 is de voerkeuken!


Washok

Voorheen stonden wasmachines en drogers her en der verspreid in het asiel, niet zo heel handig. Na de verbouwing hebben we nu een heus "washok", alle machines bij elkaar, centraal in het asiel!


Dierenartskamer

En dan nog iets waar we heel trots op en blij mee zijn: we hebben een echte dierenartskamer! Hier worden wekelijks zowel zieke asielzoekertjes als alle nieuw binnengekomen dieren door dierenarts mevrouw Van Anrooij onderzocht en indien nodig behandeld.


Speelweide honden

Dan gaan we ook nog even naar buiten. Aan de achterkant van het asiel vindt u de speelweides van de honden.
We gaan nl. niet met de honden lopen, ze kunnen hun behoeftes doen achter het asiel, op de speelweides dus. Bij goed weer zijn de honden vrijwel de hele ochtend buiten. We kijken welke honden samen kunnen, samen spelen is natuurlijk veel leuker! Op het eind van de middag gaan ze dan ook nog een poos naar buiten, waarna ze eten krijgen, en het tijd is voor een lange "dut".

Ook de speelweides zijn tijdens de grote verbouwing op de schop genomen. Alles eruit, alle hekken weg, een kattenkooi weggehaald en de oude schuur natuurlijk! Alleen de grote bomen bleven staan. Toen was er een zee van ruimte die opnieuw, praktischer werd ingedeeld. De foto's geven een beeld hiervan.

De buitenkennels van de honden liggen recht tegenover de speelweides.


Kattenquarantaine

In het achterste gedeelte van het asiel bevinden zich o.a. de "Kuus", oftewel de kattenquarantaines. Hierin staan 2 tot 6 hokken.

In Q1 kunnen 6 katten logeren. Q4 bestaat uit twee grote hokken, die ieder opgesplitst kunnen worden in 2 kleinere.

Ook zijn er voor zowel de honden als de katten aparte quarantaines, waar zowel de politie als de dierenambulance buiten de openingstijden gevonden honden en katten kunnen wegzetten.


Schuur

Als laatste gaan we toch nog even naar buiten want... We hebben ook een prachtige nieuwe schuur gekregen. Opslagruimte voor van alles en nog wat, onmisbaar!
Tevens is het gras daar verdwenen en het hele terrein daar is betegeld, waardoor een mooie ruime parkeerplaats is ontstaan.


U ziet, we hebben een asiel om trots op te zijn!!
En dat zijn we dan ook...!